Fra belgfrukt til kaffekopp

Kaffebønnens ferd er lang før den havner i våre maskiner. Det er en omfattende prosess før den varme drikken kan nytes på deres kontor.

Kaffebønnen

En kaffebønne er egentlig stenen inne i ett bær, som er på størrelse med ett kirsebær. Bæret er en belgfrukt, som vokser på trær, som begynner å blomstre ca 4-5år etter såing. Etter blomstringen tar det ca 9 måneder før bærene er modne. Det går med ca 4000-5000 bær til 1kg ferdig brent kaffe.

 
Innhøsting

Innhøstingen av kaffe foregår året rundt, og på grunn av at ett kaffetre både har modne og umodne bær, foregår mye av innhøstingen fortsatt for hånd. Etter at kaffen har blitt høstet inn, må fruktkjøttet fjernes, før bønnene blir soltørket, renset og sortert.

 
Utvelgelse

Det er med kaffe som med de fleste andre jordbruksprodukter, smaken avhenger av en rekke naturgitte faktorer. I jord, luft, vann og varme begynner den kommende kaffebønnen sitt liv. Jordsmonnet kan variere mye innenfor ett og samme område, så alle kaffepartier blir nøye testet før de blir kjøpt inn. Når bønnene er godkjente, kjøpes det inn store partier som fraktes inn til Norge.

 
Brenning

For å sikre best mulig kaffe, blandes gjerne bønner fra forskjellige land og områder. Blandingene av bønner må brennes før de kan brukes til kaffe. Når de rå kaffebønnene brennes, fordamper mesteparten av vanninnholdet. Aromaen kommer først frem helt til slutt, så hvis bønnene brennes for lite kan man oppleve at de ikke blir fullt utviklet. Derfor er temperatur og lengde på brenneprosessen helt avgjørende for smaken. Jo lengre kaffebønnene brennes, jo kraftigere smak på kaffen blir det. Og hvis man brenner på høy temperatur over kortere tid, gir det en helt annen smak.

 
Kverning

Når bønnene er ferdig brent, blir de kvernet til forskjellige grader. Den mest populære i Norge er filtermalt, men man kan også kjøpe hele bønner. Siste ledd i produksjonsprosessen er pakkingen. Umiddelbart etter at bønnene er malt, pakkes kaffen i aromabeskyttende emballasje. Luft er kaffens verste fiende, og det er derfor viktig at den ikke kommer i berøring med luft.

 
Drikken

Det er kunst å lage god kaffe, men hvis man følger disse rådene vil man som regel lykkes:

  • Bruk alltid rent utstyr
  • Friskt, kaldt vann
  • 60-70 gram kaffe per liter vann

 

Kaffe smaker aller best straks den er ferdig, og bør ikke bli stående lenger enn 30 minutter, og må oppbevares på en termos som holder 80-85 grader.

Ta kontakt i dag for god kaffe til din bedrift!

Lars Normann

Kaffeentusiast

+47 92 25 30 65
lars@tindekaffe.no

André Gjersing

Salgssjef

+47 90 69 39 29
andre@tindekaffe.no