Norge ligger helt i verdenstoppen mht. kaffekonsum. I snitt drikker vi 5 kopper kaffe hver dag! Det betyr at kaffe er viktig i vår kultur og at den har en svært sentral plass på arbeidsplassen.
Visste du at
Nordmenn er blant de mest kaffetørste i hele verden, kun slått av finnene.
I snitt drikker vi 5 kopper om dagen. Det tilsvarer 146 liter kaffe hvert år!
Det finnes to hovedtyper kaffebønner, Arabica og Robusta. 98 % av all kaffe som importeres til Norge er Arabica.
Kaffe ble trolig introdusert i Norge på slutten av 1600-tallet. Den var dyr og var lenge forbeholdt et sjikt av velstående borgere.
Det tar om lag 10 minutter før du begynner å merke koffeineffekten etter at du har tatt den første slurken. Kaffe er en av de aller største handelsvarene i verden. Vi importerte hele 40.000 tonn av den edle drikken i fjor.
Kaffe er egentlig et bær på størrelse med et kirsebær, og kaffebønnene er steinene i bæret. De vokser på trær som først blomstrer fire-fem år etter såing. Ni måneder etter blomstring er bærene modne, og en kilo ferdig brent kaffe krever rundt 5000 av dem.
Kaffe inneholder mengder med antioksidanter. Faktisk har få eller ingen andre ting vi putter i oss så mye antioksidanter som kaffe. Og antioksidantene kan redusere faren for at vi pådrar oss kreft, hjertesykdommer og en rekke andre sykdommer.
Forskere hevder at noen kopper kaffe før en treningsøkt reduserer følelsen av hvor slitsom økten oppleves. Koffeinet kan også være med på å redusere stølhet etter trening.
Studier har vist at kaffe i varierende grad kan være med på å øke kroppens forbrenning. Og interessant nok – det virker som om det er fettforbrenningen som blir mest påvirket.
Luft er kaffens verste fiende. Det er derfor viktig å oppbevare kaffe i beskyttende forpakning etter at den er brent.